07.04.2021.

SGA i UNICEF u Srbiji potpisali sporazum o saradnji

Srpska asocijacija industrije video igara (SGA) i UNICEF u Srbiji potpisali su sporazum o saradnji sa ciljem da se deca i mladi, koji koriste igre i igračke platforme, osnaže i da na odgovoran i bezbedan način ostvare koristi od digitalizacije i igara.

UNICEF i SGA se rukovode činjenicom da kreatori digitalnih igara, koje privlače vreme i pažnju dece i mladih širom sveta, imaju ogroman potencijal i odgovornost da oblikuju svoje platforme na načine koji do maksimuma dovode pozitivne, a na minimum svode negativne uticaje na decu. COVID-19 je prouzrokovao eksploziju u onlajn gejmingu među svim starosnim grupama, ukazujući da je gejming postao centralni element zabave 21. veka kao jedna od najbrže rastućih industrija, ali i kultura u svetu.

„Gejming industrija je jedna od retkih (kreativnih) industrija koja ne samo da je pokazala svoju otpornost u susretu sa izazovima tekuće pandemije, već je zadržala i dodatno pojačala svoj kontinuirani rast. Naš poslednji izveštaj o srpskoj gejming industriji (za 2020. godinu) pokazuje rast prihoda, broja zaposlenih i broja novih igara koje se razvijaju u srpskim studijima. U kontekstu sazrevanja jednog ekosistema, ubeđeni smo da će teme kojima ćemo se tokom narednih meseci i godina baviti zajedno sa UNICEF-om doprineti tome da i domaći gejming ekosistem sazri, i da se kreatori igara u Srbiji posvete temama kao što su zaštita najmlađih igrača. Naše pristupanje evropskim asocijacijama EGDF i ISFE, koje se ovim temama bave na nivou evropskih politika, takođe su neki od koraka u tom pravcu“, izjavio je Relja Bobić, programski direktor SGA.

UNICEF je prošle godine sproveo prvo istraživanje u Srbiji o uticaju gejming industrije na decu i mlade putem U-Report platforme. U-Report predstavlja glasove mladih i promoviše njihovo učešće u stvaranju pozitivnih društvenih promena. U anketi „Kako igrice utiču na decu i mlade“ učestvovalo je oko 900 mladih U-Reportera iz svih regiona Srbije, a oko dve trećine njih pripada starosnoj grupi od 15 do 19 godina.

Prema ovom istraživanju, 70% ispitanika voli da igra video igre. Za nešto manje od trećine ispitanika (29%) glavni razlog igranja je zabava, za 12% to je opuštanje, 12% njih igra iz dosade, 8% kao razlog navodi virtuelno druženje, za 5% to je izazov, 2% tvrdi da je u pitanju samo navika, dok 2% uči nešto novo.

„Video igre daju deci priliku da nauče da sarađuju sa drugima, povežu se sa prijateljima širom sveta, nauče nove veštine i da se lepo zabave. Međutim, kao i kod mnogih onlajn aktivnosti u koje su uključena deca, tokom gejminga mogu se doživeti i negativna iskustva. Nama je veliko zadovoljstvo u UNICEF-u da zajedno sa Srpskom asocijacijom industrije video igara, proaktivno sagledamo kako video igre utiču na decu i da stvorimo rešenja koja će decu zaštititi i povećati pozitivne ishode kroz njihovo angažovanje na digitalnim platformama, na kojima pored igranja, mogu i da uče“, izjavila je direktorka UNICEF-a u Srbiji Deyana Kostadinova.

U narednom periodu, UNICEF i SGA će sprovesti niz aktivnosti koje će uključiti predstavnike industrije video igara, udruženja roditelja, decu i predstavnike sistema obrazovanja sa ciljem da zajedničkim radom doprinesu pozitivnim ishodima za decu i mlade, kao i u cilju unapređenja standarda u okviru domaće gejming industrije, u skladu sa najboljim praksama iz Evrope i sveta.