06.12.2021.

Prva akademska konferencija o video igrama u Srbiji – SVI

10. i 11. decembra u Novom Sadu će biti održana prva akademska konferencija koja se bavi video igrama na našim prostorima - SVI. Kroz učešće brojnih predavača i istraživača iz naše zemlje i inostranstva, biće sagledani raznoliki aspekti produkcije i konzumiranja video igara, a SGA je jedan od partnera i učesnika konferencije.

Studije video igara (SVI) je prva akademska konferencija u našoj zemlji koja se bavi poljem video igara. U organizaciji Akademije umetnosti i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, tokom dva dana (10. i 11. decembra) zainteresovanoj stručnoj publici će se predstaviti niz eksperata i studenata koji su svoje radove prijavili tokom proleća. Tokom poslednjih nekoliko godina, sve više istraživača u Srbiji piše o igrama u oblastima kao što su: teorija medija, sociologija, psihologija, naratologija, studije kulture, teorija filma, filološke nauke, menadžment i organizacija rada, antropologija itd.

U zavisnosti od teorijske platforme i matične discipline, kada se govori o video-igrama onda se ne misli samo na njihove formalne i tehničke karakteristike, već i na kontekste njihovog pojavljivanja u društvu i kulturi, pa proučavanja mogu da obuhvataju javne i privatne prostore igranja, industriju igara, medijsku konvergenciju, njihovo estetsko i psihološko dejstvo na igrača, socijalizaciju, politike identiteta, načine na koje se koriste u obrazovne, terapeutske, umetničke, poslovno-organizacione, reklamne ili propagandne svrhe i druge. 

Ova godina je i jubilarna, jer je prošlo tačno dve decenije od kada je održana prva konferencija Studija igara u Kopenhagenu 2001. Posle dve decenije postojanja ove interdisciplinarne oblasti, koja je u većem delu Evrope priznata kao naučna društvenohumanistička disciplina, naročito u skandinavskim zemljama (gde se mogu dobiti master ili doktorske diplome), vreme je da se i u Srbiji napravi korak u tom pravcu.

Već tokom svog prvog izdanja, konferencija SVI ima i goste iz inostranstva, a to su dva keynote govornika: Frans Mäyrä sa finskog univerziteta Tampere, kao i Jesper Juul sa Danske akademije za arhitekturu, dizajn i konzervaciju iz Kopenhagena. 

Konferencija će biti održana u petak, 10. decembra u periodu od 10 do 18 časova, kao i subotu, 11. decembra 10-13.30 h, u Amfiteatar Rektorata Univerziteta u Novom Sadu (Dr Zorana Đinđića 1).

Svečano otvaranje, Keynote predavanja govornika, kao i konferencija biće uživo emitovana na YouTube kanalu Akademije umetnosti Novi Sad. Ceo program dostupan je ovde.

Konferencija je podeljena u nekoliko tematskih sesija, kao što su Igrač, Ozbiljne igre i poslovanje, Kultura i naratologija i Mediji i naratologija. Među mnoštvom zanimljivih tema i radova koji će biti predstavljeni tokom konferencije su i Koncerti uživo unutar igara: Transmedijalni prostor novih mogućnosti, Storiplejing: narativna kompetencija u gejmingu, Otvorena pitanja lokalizacije video-igara na srpski jezik, Konstrukcija autentičnosti – pozicioniranje indie platformera, Ekologija u video-igrama, Efekti primene digitalnih igara u obrazovanju, Video-igre iz ugla pozitivne psihologije, Primena psihologije u video-igrama u kontrolisanju igrača, ili pak Psihološke odlike igrača League of Legends koji preferiraju različite pozicije i uloge u igri.  

Verujemo da će vas ovi naslovi, samo mali deo od blizu 50 radova koji će biti predstavljeni,  dovoljno zainteresovati da ispratite konferenciju! Možete pogledati i knjigu apstrakata radova koji će biti predstavljeni na konferenciji, a planirano je i objavljivanje zbornika radova nakon konferencije.

SGA poržava realizaciju konferencije SVI kao jedan od partnera, a pored toga delegatima će se obratiti Relja Bobić, programski direktor SGA kroz plenarnu prezentaciju Upoznavanje sa ekosistemom srpske industrije video igara i približiti delegatima trenutno stanje u domaćoj industriji proizvodnje video igara. 

Unapred čestitamo kolegama iz Novog Sada – Manojlu Maraviću, Žoltu Lazaru, Dušanu Ristiću i Draganu Đorđeviću – na ovoj vrednoj inicijativi koja dodatno doprinosi razvoju i kvalitetu domaćeg ekosistema video igara, i otvara prostor za preko-potreban istraživački i kritički pogled na ovo polje!