15.09.2022.

Sve igre iz Srbije na jednom mestu – na sajtu SGA

Od danas je na sajtu Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) dostupna stranica sa svim igrama pravljenim u Srbiji. Igre se mogu pretraživati po platformi i žanru i ovo je jedinstvena kolekcija koja pruža kompletan uvid u proizvode domaćih gejming kompanija.

Na platformi se nalazi preko 160 naslova. Igre su iz najrazličitijih žanrova, a većina je pravljena za PC i mobilne platforme. Najveći broj igara dolazi iz Beograda, Novog Sada i Niša i na njima su radili timovi od jedne osobe do preko 80 ljudi. Ovo pokazuje veliku raznolikost i potencijal srpske gejming industrije.

Povodom lansiranja ove strane, predsednica upravnog odbora Marija Ilić, izjavila je: “Mi u SGA se, između ostalog, konstantno trudimo da unapredimo kako lokalnu, tako i globalnu vidljivost našeg ekosistema. Pored dobrih primera uspešnih kompanija, kao i sve većeg broja studija u fazi rasta, raste i prisustvo globalnih giganata koji ulažu u srpsku industriju video igara. SGA je odavno mesto okupljanja svih potencijalno zainteresovanih strana za dobijanje informacija. Zato smatramo da je veoma značajno imati na jednom mestu sve igre proizvedene u Srbiji, kako bismo omogućili veću vidljivost naših kompanija i prezentovali kvalitet digitalnih proizvoda kojima raspolažemo..”

POGLEDAJ SVE IGRE

Zahvaljujući ovakvoj bazi, koja će se stalno proširivati, svi zainteresovani izdavači i investitori iz sveta gejminga mogu bolje da upoznaju naše projekte i studije, kao i mediji, obrazovne institucije i drugi donosioci odluka.

Podsećamo, po zvaničnom godišnjem izveštaju SGA, igre proizvedene u Srbiji kupljene su i preuzete više od 370 miliona puta u celom svetu. Industrija je prihodovala 125 miliona evra i zapošljava preko 2.300 stručnjaka iz različitih branši.

Izradu stranice inicirao je i omogućio superklaster Creative Tech Serbia, uz podršku USAID Srbija i ICT Hub Beograd, (kroz projekat Srbija Inovira). Više o supereklasteru Creative Tech Serbia možete pročitati ovde