24.03.2021.

Playing Narratives: zakorači u svet kreiranja video igara kroz celogodišnji edukativni program

Projekat je inicijativa Francuskog i Goethe instituta u Srbiji i SGA, uz podršku Francusko-nemačkog kulturnog fonda, kompanija Digital Arrow, Two Desperados, 3lateral kao deo Epic Games, Ubisoft Belgrade i drugih partnera iz Francuske, Nemačke i Srbije.

Veliko nam je zadovoljstvo da najavimo program edukacije, mentorstva i produkcije, koji će 15ak učesnika uvesti u svet gejminga, i potražiti dodirne tačke između ove sfere i domena stripa. Zajednički su im vizuelna naracija, razvoj karaktera, kreativno pisanje, “worldbuilding” i brojne druge tehnike i metodologije, a jedan od ciljeva ovog projekta je da pojedini stripovi “ožive” i dobiju svoje interaktivne verzije kroz razvoj celokupnih gejming koncepata.

Program Playing Narratives posebno je namenjen strip crtačimailustratorimaanimatorimakreativnim piscima, kao i onima koji se bave kompjuterskim modelovanjem ili dizajnom zvuka. Ukratko – svima koji mogu biti vredan član tima koji razvija koncept jedne video igre, kao i onima koji žele da se lično i profesionalno razvijaju u tom pravcu.

Odabrani učesnici će prolaziti kroz predavanja i radionice iz tema kao što su istorijat gejminga, narativni dizajn, vizuelni storytelling, razvoj karaktera, game i level dizajn, game art i animacija, ali i upoznati tehničke (game engine) i poslovne aspekte gejminga i vezane za marketing, user aquisiton i druge važne teme. Pored svega toga, radiće se i na razviju “mekih” veština kao što su timska kultura ili prezentacione veštine. Neka od predavanja biće otvorena i za širu zajednicu, i realizovana kao hibridni ili onlajn događaji.

Stoga pozivamo sve mlade stvaraoce i profesionalce starosti između 16 i 35 godina koji su aktivni u nekoj od navedenih disciplina, da se prijave na konkurs ispunjavanjem online prijavenajkasnije do nedelje,  4. aprila u ponoć!

Za učešće se mogu prijaviti mladi kreativci iz cele Srbije, s obzirom da će programi biti održavani u “hibridnom” formatu, a troškovi lokalnog transporta učesnika takođe mogu biti pokriveni. Neke od radionica ili predavanja biće realizovani i u Novom Sadu i Nišu.


Kroz učešće u programu Playing Narratives dobijaš:

 • priliku da zajedno sa svojim timom osvojiš nagradu i prođeš kroz proces produkcije trejlera za pobednički koncept
 • obezbeđen prostor za zajednički rad, neophodnu opremu i materijale
 • celogodišnje članstvo u ImpactHUB-u, koje omogućava da do kraja godine koristiš njihov coworking prostor i druge prednosti
 • besplatan pristup svim SGA programima koji budu realizovani do kraja godine
 • pripremu za eventualne profesionalne angažmane u gejming industriji
 • da uspostaviš nova poznanstva, prijateljstva i saradnje
 • profesionalni i lični razvoj, saradnju sa drugim mladim stvaraocima i rad u timu
 • da razviješ svoj prvi kolaborativni gejming projekat ili koncept
 • rad u inspirativnom i transdisciplinarnom okruženju
 • znanje o procesu razvoja jedne video igre iznutra, kroz predavanja, radionice, specijalne događaje, studijske posete i praktičan rad
 • poznanstva sa nekim od vodećih francuskih, nemačkih i srpskih eksperata iz domena gejminga, stripa i srodnih disciplina

Generalni pokrovitelj projekta je kompanija Digital Arrow iz Novog Sada, a pored glavnih partnera u realizaciji kao istaknuti sponzori učestvuju i domaće kompanije Two Desperados i 3lateral kao deo Epic Games. Ubisoft Belgrade takođe je sponzor projekta. Renomirane organizacije iz Nemačke (akcelerator Spielfabrique) i Francuske (visoka škola za video igre i interaktivne digitalne medije Cnam-ENJMIN) i njihovi predavači takođe su involvirane u realizaciju projekta.

Online prijavenajkasnije do nedelje,  4. aprila u ponoć!