02.04.2024.

Play.Docs Showcase – prikaži svoju igru!

Ozbiljne i ne-tako-ozbiljne igre iz cele Evrope u Beogradu!

Renomirani srpski festival dokumentarnog filma BELDOCS, zajedno sa SGA, objavio je poziv za predstavljanje na premijernom izdanju Play.Docs Showcase-a, u okviru ovogodišnjeg Beldocs festivala u Beogradu. Poziv za prijave je sada otvoren za timove iz cele Evrope. Prijavite svoje nove ozbiljne i ne-tako-ozbiljne video igre!

Dobro došli u Play.Docs Showcase, zadivljujuće putovanje kroz impresivno carstvo u kojem se pripovedanje susreće sa interaktivnošću. U okviru programa Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, zajedno sa SGA kao koorganizatorom, pozivamo vas da prikažete svoje duboke narative, teme koje izazivaju razmišljanje i inovativna igračka iskustva koja definišu pejzaž tzv. ozbiljnih video igara.

Poslednjih godina, video igre su prevazišle svoju tradicionalnu ulogu neobavezne zabave, evoluirajući u moćan medij za istraživanje složenih pitanja, podsticanje empatije i smislenih polemika. Kroz pomno razvijanu mehaniku igranja i ubedljive narative, tzv. “ozbiljne video igre” (engl. serious games) nude igračima jedinstvenu priliku da se bave temama koje se kreću od socijalne pravde i mentalnog zdravlja, pa sve do očuvanja životne sredine i istorijskih događaja.

U okviru zvaničnog programa 17. Beldocs-a u Beogradu, biće prikazane zanimljive igre koje pomeraju granice, i koje nam kroz domen igara skreću pažnju na neke od ključnih društvenih izazova današnjice. Svakako, veoma neozbiljan i zabavan pristup ozbiljnim igrama je upravo ono što tražimo!

Pored izložbe koja će, kako očekujemo, predstavljati igre koje dolaze sa čitavog evropskog kontinenta, Beldocs i SGA će takođe predstaviti i poludnevni konferencijski program usmeren na mlade i indie stvaraoce zainteresovane za kreativne i društvene aspekte savremenih narativa igara, uključujući lokalne i međunarodne slučajeve. Očekuju vas studije slučaja, zanimljivi predavači i ukrštanja sa SGA programom Playing Narratives. Apsolutni vrhunac programa biće gostovanje bečkog kolektiva Total Refusal, fokusiranog na umetničke intervencije i aproprijaciju mejnstrim video igrica. U svojoj praksi, oni hrabro prepravljaju video igre kako bi otkrili politički aparat skriven iza sjajnih i hiperrealnih tekstura ovog medija.

Tokom premijernog izdanja Play.Docs, želimom da predstavimo raznovrstan izbor ozbiljnih video igara koje pomeraju granice pripovedanja i izazivaju konvencionalne perspektive. Od emocionalno nabijenih narativa koji se bave ljudskim stanjem, do interaktivnih iskustava koja bacaju svetlo na hitna globalna pitanja – svaka igra vas poziva da postanete aktivni učesnik u istraživanju važnih društvenih tema i ideja.

Poziv za prijave je sada otvoren za sve studije i autore iz cele Evrope!
Pokažite nam svoje nove ozbiljne i ne-tako-ozbiljne video igre!
Pošaljite svoje prijave do 25. aprila putem ONLINE FORMULARA.

Šta tražimo?

Nezavisne ozbiljne video igre u fazi proizvodnje, idealno sa dostupnim demo-om za igranje, ili aktuelnom igrom koja se može igrati na bilo kojoj od uobičajenih platformi. Custom postavke ili kontroleri, “fizičke” igre i slični formati su takođe dobrodošli, sve dok ne zahtevaju složene transportne aranžmane iz inostranstva ili dodatne troškove.
Kada podnosite svoju prijavu, potrebno je da budete vlasnik IP-a, ili u slučaju da imate izdavača, koproducenta ili suvlasnika IP-a, potrebno je da imate dozvolu da pošaljete svoju prijavu, odnosno da predstavljate igre na prvoj izložbi Play.Docs.

Imate bilo kakva pitanja pre slanja prijave? Slobodno se javite putem emaila play.docs@beldocs.rs!

Pridružite nam se dok slavimo moć video igara kao medija za društvene promene, kulturna istraživanja i ličnu refleksiju! Kroz prizmu interaktivnog pripovedanja, nadamo se da ćemo inspirisati, obrazovati i pokrenuti smislen dijalog koji se proteže daleko izvan okvira ekrana.

Ponovo vas pozivamo da svoje igre pošaljete do 25. aprila putem ONLINE FORMULARA.