26.01.2022.

Otvoren javni poziv za pilot superklaster – prilika za ubrzani razvoj gejming ekosistema

Projekat Srbija inovira raspisao je Javni poziv za učešće u pilot superklasterima koji za cilj imaju ubrzan razvoj četiri najperspektivnija domena na polju tehnoloških inovacija, među kojima su i gejming ukruženja. Prijave su otvorene do 28. februara.

Cilj projekta Srbija Inovira je unapređenje konkurentnosti i inovativnosti srpske privrede, korišćenjem globalno dokazanog superklaster modela. Ovaj model se zasniva na udruživanju aktera različitih stejkholderskih grupa inovacionog ekosistema u specifičnim oblastima sa velikim potencijalom i to na način koji potencira saradnju na zajedničkim inovativnim projektima komercijalnog karaktera.

Višemesečno istraživanje koje su sproveli pokazalo je da u Srbiji postoje četiri najperspektivnija domena na polju tehnoloških inovacija: Web3 i blockchain tehnologije, visoka tehnologija u poljoprivredi i industriji hrane, napredna rešenja u medicinskoj tehnologiji i biotehnologiji, i ono što nas je najviše obradovalo – gejming okruženje i virtuelna realnost.

Kako navode na zvaničnoj stranici projekta, u Srbiji postoji vrlo aktivan ekosistem i razvijena domaća gejming zajednica, fantastični uspesi naših i dolazak velikih svetskih kompanija u izdvojili su ovaj domen u odnosu na ostatak IT industrije. Prepoznavanje od strane Startup Genome-a već treću godinu za redom je potvrda da fokus na ovu oblast može dodatno ojačati domaće kapacitete za stvaranje novih globalno konkurentnih video igara.

Poziv je namenjen konzorcijumima organizacija koji žele da se angažuju na formiranju srpskog inovacionog superklastera u jednoj od istaknutih oblasti, a mou da ih čine zrele kompanije, startapi, predstavnici akademsko-naučne zajednice, organizacija podrške inovacionog ekosistema, specijalizovane kompanije i drugi akteri koji svojim zanjem i iskustvom mogu doprineti formiranju što jačih konzorcijuma. 

Kompletan vodič za javni poziv može se naći ovde, a rok za podnošenje prijave je 28. februar 2022. godine.