01.10.2021.

Održan SGA ASSEMBLE: susret članova, partnera i prijatelja SGA

U sredu 29. septembra održan je prvi SGA community događaj posle skoro dve godine fokusa na onlajn dešavanja. Domaćin okupljanja bila je kompanija Playstudios Europe, koja se upravo ove godine pridružila SGA.

Od samog početka rada Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA), formati meetup-a i game jam-ova bili su dominantni programi koje je promovisala naša organizacija, i na taj način okupljala široku zajednicu koja se na različite načine bavi razvojem video igara u Srbiji, kao i svoje članove i predstavnike kompanija koje aktivno učestvuju u radu SGA.

SGA Assemble, koji je po prvi put emitovan iz studija Fortuna Esports u formi specijalne emisije “A Year in Serian Games” u aprilu ove godine, konačno je upriličen u svom fizičkom obliku: kao neformalan susret članova, partnera i prijatelja SGA, tokom koga imaju priliku da neposredno razmene novosti, vesti i projekte na kojima rade, ili da se jednostavno povežu sa kolegama. Ono što je posebno važno je da su brojni članovi došli čak iz Niša, Novog Sada i drugih gradova samo povodom ovog okupljanja, što dovoljno govori o potrebi game dev zajednice da se redovno viđa na sličnim dešavanjima i da se neposredno povezuje.

U sredu 29. septembra u prostorijama Playstudios Europe, gosti su imali prilike da čuju Nikolu Mitića ispred kompanije-domaćina, kao i Mariju Ilić, predsednicu Upravnog odbora SGA, koji su pozdravili prisutne. Relja Bobić, programski direktor SGA, ukratko je podelio neke od najbitnijih novosti i najavio programe koji su u pripremi, a posebno treba istaći vest da je SGA stigao do impresivnog broja od čak 100 članova, kompanija i timova koji rade na igrama u Srbiji! Pored njihovih predstavnika, SGA Assemble je u odličnoj atmosferi okupio i partnere SGA, među kojima su kompanije Centili, Deloitte ili Karanović&Partners, kao i predstavnici Kreativnog mentorstva, Francuskog instituta, AFA, Nove Iskre i drugih organizacija.

SGA Assemble svakako postaje redovno okupljanje srpske gejming zajednice koje će biti upriličeno dva puta godišnje. Svakog septembra, kako bi zajednički označili početak programske sezone i sagledali koje aktivnosti nam predstoje, kao i početkom aprila kada se svake godine održava redovna Godišnja skupština SGA i predstavlja izveštaj o domaćoj gejming industriji za prethodnu godinu. U aprilu 2022. godine, SGA planira i realizaciju prateće, međunarodne b2b konferencije.

Zahvaljujemo se Playstudios Europe koji su bili fenomenalni domaćini događaja, kao i svim članovima i gostima!

Fotografije: Bojan Dzodan