20.04.2023.

Novi SGA izveštaj o gejming industriji Srbije – godina rasta

Kao i svake godine SGA (Serbian Games Association) objavljuje godišnji izveštaj o stanju u domaćoj gejming industriji, za prethodnu godinu.

Najnovije istraživanje donosi detaljan uvid i informacije o domaćoj gejming industriji i prati rast i razvoj ovog ekosistema od 2017. godine na ovamo. Stabilan rast se nastavio u gotovo svim oblastima, a ovo su neki od podataka koje izdvajamo:

  • igre pravljene u Srbiji su kupljene/preuzete 100 miliona puta u 2022. globalno
  • samo ove godine potrebno je 330 novih talenata
  • 30% zaposlenih su žene
  • polovinu svih vodećih pozicija drže žene
  • 52% razvija originalni IP
  • 140 kompanija, studija i timova
  • 15 najuspešnijih kompanija prihodovalo je 150 miliona evra
  • obajvljena 51 igra, čak 94 trenutno u razvoju

U izveštaju se nalaze precizniji podaci u prihodima, kompanijama, zaposlenima, igrama i ekosistemu. Velika većina kompanija i studija najviše zarađuje kroz direktnu prodaju, što znači da su igre dovoljno uspešne da obezbede nezavisnost studija, širenje tima i rad na novim projektima.

Ceo izveštaj pročitaj ovde

Glavni razvojni centri su Beograd, Novi Sad i Niš. U industriji i dalje radi čak 30% žena, što nas pozicionira daleko ispred globlanog proseka. Najtraženije pozicije su producenti, menadžeri i stručnjaci za monetizaciju.

Prosečna igra nastala u Srbiji u toku 2022. je casual ili akcioni F2P mobilni naslov sa ad monetizacijom, nastao za oko godinu dana, na kojem je radio tim od 10 ljudi, najčešće pravljen u Unity-ju. 

Najveći broj timova do sada priprema aplikacije za lokalne i evropske fondove. Većina ispitanika i ove godine kao najveće prepreke u poslovanju navodi nedostatak prilika za finansiranje, visoke poreze, kompleksne birokratske procedure.

Pored podataka, u izveštaju se nalaze i gostujući članci eksperata domaće i globalne industrije, fokusirani na biznis teme i razvoj ekosistema. Delimo i vesti o pomacima u obrazovanju i novim projektima koji nam predstoje. 

Ovu publikaciju omogućila je Evropska banka za obnovu i razvoj, a podatke o prihodima i finansiranju prikupili smo, obradili i prikazali u pertnerstvu sa PwC Srbija.