22.05.2023.

Novi centar za kreativnu zajednicu: povezivanje, tematski skupovi i programi obuka

Epic Games i 3Lateral od sada i na novoj lokaciji u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu

Kompanije Epic Games i 3Lateral otvorile su svoj prostor u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu koji donosi mogućnosti za saradnju sa lokalnim istraživačima, kreatorima i edukatorima. Nova lokacija će 3Lateral timu fokusiranom na istraživanje i razvoj pružiti atraktivno okruženje za rad, dok će istovremeno predstavnicima domaće kreativne zajednice omogućiti da učestvuju u trening programima  kao što su Unreal Fellowship i Fortnite Creative Fundamentals. U amfiteatru Naučno-tehnološkog parka, koji može da primi 220 posetilaca biće održavani tematski skupovi i predavanja usmerena ka upoznavanju sa najnovijim alatima i praksama koje donose MetaHuman tehnologije, kao i spektar proizvoda iz Epic Games ekosistema. 

„Otvaranjem vrata novog prostora u Novom Sadu želimo da doprinesemo jačanju zajednice kreativaca, programera, istraživača i inovatora. Zajedno ćemo učiti kako da kreiramo i animiramo uverljive digitalne karaktere, koristimo Unreal Engine za stvaranje interaktivnih iskustava i digitalnih svetova, da dizajniramo, razvijamo i plasiramo igre direktno u Fortnite-u kroz upotrebu inovativnih alata. Uzbuđeni smo jer verujemo da ćemo svedočiti udruživanju srpske kreativne zajednice i zajedničkom doprinosu  3D industriji u Evropi, a i šire”, izjavio je Adam Kovač, Solution Specialist u kompaniji 3Lateral, na događaju organizovanom povodom otvaranja novog prostora.

Fotografija 1: Edukativni prostor 3Lateral-a i Epic Games-a u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu

Kompanija 3Lateral je najavila pokretanje dva programa za obuku koji imaju za cilj da pojedincima i predstavnicima kompanija iz kreativnog sektora približe mogućnosti metoda i alata iz Epic Games ekosistema. Jedan od njih je Unreal Fellowship: Storytelling započet u maju mesecu, i namenjen je pojedincima sa iskustvom u kompjuterskoj  grafici koji žele da unaprede svoje veštine kroz  real-time tehnologije i Unreal Engine. Drugi program, pod nazivom Fortnite Creative Fundamentals, posvećen je početnicima i studentima sa aspiracijom da uđu u kreativnu industriju, kao i gejmerima koji žele da nauče kako da kreiraju video igre i interaktivna iskustva koristeći Fortnite Creative alate. Prijave za letnji program su otvorene do 30. maja, dok će datumi za naredne cikluse ovog projekta biti objavljeni tokom leta.


Fotografija 2: Prvi učesnici programa Unreal Fellowship

Svoja očekivanja povodom otvaranja novog kreativnog prostora u Srbiji podelio je i Vladimir Mastilović, osnivač kompanije 3Lateral i potpredsednik za tehnologije u oblasti digitalnih ljudi u kompaniji Epic Games

„Posvećeni smo tehnologijama koje kreatorima omogućuju razvoj novih sadržaja, a novi fizički prostor će nam omogućiti da inspirišemo jedni druge i da sarađujemo, kako sa kolegama iz industrije ili studentima, tako i sa timovima iz drugih oblasti i sa predstavnicima univerziteta. Verujem da ćemo na ovaj način podstaći razvoj novih kreativnih i inovativnih ideja, projekata, pa čak i kompanija u našoj zajednici”, rekao je Mastilović. 

Izgradnja novog kampusa kompanija Epic Games i 3Lateral, nadomak Univerzitetskog centra u Radničkoj ulici u Novom Sadu, odvija se po planu, a javnost će uskoro biti upoznata sa novim informacijama na ovu temu.

Fotografija 3: Događaj otvaranja  u amfiteatru Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu 

Više detalja o svemu možete pronaći na Epic Games Novi Sad ArtStation profilu, a za praćenje vesti u vezi sa predstojećim događajima i edukativnim programima zapratite 3Lateral na Instagram-u, Facebook-u i LinkedIn-u