30.11.2022.

Međunarodna naučna konferencija STUDIJE VIDEO-IGARA

U Novom Sadu će u petak, 9. decembra biti održano drugo izdanje konferencije Studije video-igara, koja nakon uspešnog prošlogodišnjeg izdanja od ove godine ima međunarodni karakter. Očekuje vas preko 50 prijavljenih radova i izlaganja, dva keynote predavača iz inostranstva, kao i okrugli sto o perspektivama obrazovanja u domenu gejminga, u organizaciji SGA. Dan kasnije, učesnike očekuje i bogat program u okviru onlaj dela konferencije.

Ove godine, industrija video-igara obeležava pet decenija postojanja, jer je 1972. godine izašla prva igračka konzola Odiseja, i osnovana prva kompanija za proizvodnju video-igara Atari. Idući u korak sa ovim jubilejom, ovogodišnja konferencija SVI posvećena je temi Video games as a challenge to Academia – 50 years of the gaming industry (Video igre kao izazov za nauku – 50 godina industrije video-igara). Usredsređujući se na nauku i proizvodnju video-igara, konferencija ispituje različite aspekte i nivoe povezanosti nauke i industrije. Ona je zamišljena kao prilika za preispitivanje i razradu zaključaka koji su se iskristalisali tokom prošlogodišnje SVI konferencije, na kojoj su, po prvi put u Srbiji, promovisane studije video-igara kao nova naučna oblast.

Druga međunarodna naučna konferencija Video Game Studies (Studije video-igara) održaće se 9. i 10. decembra u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu (Dr Zorana Đinđića 1). 

Pored Akademije umetnosti (Univerzitet u Novom Sadu) u organizaciji ove godine učestvuju i Filološki fakultet (Univerzitet u Beogradu) i Asocijacija industrije video igara Srbije (SGA). SGA podržava konferenciju kroz program superklastera Creative Tech Serbia. Pilot superklaster podržan je od strane projekta Srbija inovira koji sprovodi ICT Hub iz Beograda, uz podršku USAID

Skup će otvoriti dekan Akademije umetnosti Novi Sad profesor Siniša Bokan i predsednik odbora konferencije profesor Manojlo Maravić. Uvodni govor održaće Oli Sotama, profesor Univerziteta Tampere u Finskoj i urednik zbornika Game Production Studies, a potom će slediti plenarna predavanja Atile Santnera, iz kompanije MMOS, koji je ujedno i gostujući predavač na Univerzitetu McGill u Montrealu, i Dražena Maravića, osnivača Centra za studije budućnosti. 

Predloge za izlaganja poslalo je 54 istraživača iz Srbije, Izraela, SAD, Italije, Kine, Švedske, Tajlanda, Velike Britanije, Turske, Šri Lanke, Malezije, Francuske, Hrvatske i Austrije. Na konferenciji će biti razmatrana brojna pitanja, a samo neka od njih su: Kakva značenja možemo da otkrijemo u tekstualnoj analizi igre? Koje su relacije video igara i umetnosti? Koji je potencijal ozbiljnih igara u obrazovanju i terapiji? Kakva je dinamika stvaranja igračkih zajednica? Kakva je budućnost razvoja kritike video igara? Gde su tačke susreta industrije i društveno – humanističkih nauka?

Kompletnu agendu konferencije možete pogledati na linku

U okviru konferencije, SGA kroz program superklastera Creative Tech Serbia organizuje i radni okrugli sto pod nazivom Perspektive i izazovi edukacije u oblasti gejminga u Srbiji. Ideja je da se okupe predstavnici svih relevatnih akademskih i institucija neformalnog obrazovanja koji u svojim nastavnim programima imaju bilo predmete, bilo čitave smerove ili studijske programe posvećene profesionalnom razvoju za domen razvoja video igara i srodnih disciplina, ili pak programe koji pokrivaju teme i oblasti koje su komplementarne radu u ovoj industriji. 

Cilj je da se sagledaju sadašnji kapaciteti i tekući programi, kao i da se razmene informacije o daljim planovima i izazovima sa kojima se akteri obrazovnog sistema u ovom pogledu susreću.Želja SGA je da zajedničkim snagama razvija edukativne i akademske inicijative posvećene gejmingu, da doprinese njihovom unapređenju i da ih uveže sa stvarnim potrebama industrije.