12.12.2022.

Koliko Raising Starts može da pomogne gejming timovima u razvoju?

Grant do 20.000 CHF bespovratno (no equity) i podrška zajednice uspešnih osnivača, mentora i investitora u ranim fazama razvoja. Sve što treba je da se prijavite do 28. decembra!

Kao što ste verovatno već ispratili – otvoren je novi poziv za Raising Starts, prvi pre-seed akceleratorski program u Srbiji koji startapima u najranijim fazama razvoja inovativnih proizvoda i usluga obezbeđuje stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj. Program sprovodi Naučno-tehnološki park Beograd, u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Niš i Naučno-tehnološkim parkom Čačak, uz podršku Vlade Švajcarske.

Kroz intenzivna predavanja i radionice startapi na programu stiču neophodno usmerenje, znanja i veštine da razvijaju svoj inovativni biznis i pristupe tržištu, mentore sa međunarodnim iskustvom koji su prošli globalni startap put, grant do 20.000 CHF bespovratno (no equity) i podršku zajednice uspešnih osnivača, mentora i investitora.

Kao takav, progam je idealan prvi korak za startape koji su se tek upustili u razvoj inovativnih proizvoda i usluga – odskočna daska do tržišta, spremnosti za dalje investicije i globalni rast.

Mi smo razgovarali sa Andreom Aleksić, Lead Environment Artist, co-founder Phobosa, koju ste već imali prilike da upoznate na SGA kanalima, kao i njihovu igru Cloudburst i pitali je da podeli njihovo iskustvo sa Raising Starts programa.

Andrea: Raising Starts je bio prvi program podrške koji smo dobili kao novi indi tim koji radi na projektu video igre. Ceo program je bio jedno dragoceno iskustvo tokom kog smo imali priliku da zajedno sa mnogobrojnim stručnjacima diskutujemo o našoj ideji, dorađujemo naš pitch deck i uvežbavamo nastup pred stručnom komisijom. Učešće u programu Raising Starts ojačalo je naš tim, koji smo dodatno proširili uz njihovu finansijsku pomoć u drugoj fazi programa.

SGA: Kako je izgledala mentorska podrška?

Andrea: Mentorska podrška nastavila se i nakon završenog programa, što nam je takođe bilo ključno u narednim fazama prikupljanja investicija. Pored toga nam je od izuzetnog značaja bila i stručna podrška Naučno tehnološkog parka Beograd koju smo dobili kao član programa u osnivanju firme, oko pravnih pitanja, korišćenja subvencija i olakšica. Raising Starts je sjajna polazna tačka i dobar uvod u celokupan proces razvoja jednog startapa od ideje do realizacije!

Uz sveobuhvatne obuke, startapima je omogućen i pristup savremenim inovacionim laboratorijama i posebna podrška u oblasti zaštite intelektualne svojine, a nakon programa startapi ostaju deo zajednice naučno-tehnoloških parkova koja im otvara nova vrata i mogućnosti kroz konekcije sa međunarodnim mentorima, investitorima i drugim startap osnivačima.

Podsećamo, prijave su otvorene do 28. decembra u podne na zvaničnoj stranici programa a na aktuelni Javni poziv mogu konkurisati startap timovi od najmanje 2 člana i inovativne kompanije osnovane ne duže od dve godine do datuma objavljivanja Javnog poziva.