17.03.2021.

Google Play Store konačno smanjuje stopu provizije za gejm developere na 15% – na prvih milion dolara zarade svake godine

Nekoliko meseci nakon što je Apple smanjio App Store stopu provizije za developere koji zarađuju manje od milion dolara od prodaje svojih aplikacija godišnje, Google je učinio isto. Sa dosadašnjih 30% ova stopa je smanjena na 15% za prvi milion dolara koji developeri zarade svake godine.

Ova dugoočekivana izmena stupa na snagu prvog jula ove godine i od odluke Apple-a razlikuje se po tome što se odnosi na svačiji prvi milion – i studenata koji samostalno plasiraju igru, ali i najvećih globalnih kompanija. Po proceni Google-a, ovo obuhvata 99% svih developera koji imaju Merchant naloge na ovoj digitalnoj prodavnici, a ova vest najviše će obradovati naše male i srednje studije koji tu plasiraju svoje originalne video igre. 

Ova ušteda, kako tvrdi Google, može pomoći manjim timovima da se brže skaliraju i ušteđena sredstva ulože u razvoj novih projekata. Više detalja su obećali u narednom periodu. Najveće pitanje ostaje, da li će kao i u slučaju AppStore olakšica, mali developeri sami morati da se prijavljuju ili će ove olakšice automatski početi da se primenjuju.

Pročitajte više u zvaničnom saopštenju na Google Android Developers blogu