04.03.2021.

Goethe institut i SGA otpočinju zvanično partnerstvo

Goethe-Institut, kulturna ustanova Savezne Republike Nemačke koja svoju delatnost obavlja širom sveta, postala je zvanični partner SGA, a prvi značajan zajednički projekat “Playing Narratives” počinje sa realizacijom već u martu 2021. godine.

Goethe-Institut je nemačka, ali i međunarodna organizacija koja potpomaže i unapređuje učenje nemačkog jezika u inostranstvu i, što je za nas još važnije, neguje međunarodnu kulturnu saradnju.

Beogradski Goethe-Institut zadužen je za kulturnu razmenu između Nemačke i Srbije. Deo je i regionalne mreže Goethe-Instituta u Jugoistočnoj Evropi, i u tom se smislu snažno zalaže za ostvarenje regionalnih projekata, tema i programskih težišta.

Prva značajna saradnja SGA i Goethe-Instituta biće međunarodni projekat Playing Narratives, koji je podržan od strane Nemačko-francuskog kulturnog fonda, a iniciran kroz trojnu saradnju GI, SGA i Francuskog instituta u Srbiji. Kroz susret oblasti stripa i gejminga, tokom cele 2021. godine biće organizovan edukativno-mentorski program za mlade autore iz Srbije, ali i niz aktivnosti koje će uključiti i neke od bitnih partnera iz sfere gejminga koji dolaze iz Nemačke, Francuske i Srbije.

Frank Bauman, direktor Goethe-Instituta u Beogradu, ovim povodom je istakao da “je kulturna insitutucija kakav je Goethe-Institut u stalnom procesu reinvencije. Glavno polje delovanja čine kursevi jezika, svetla pozornice (nadamo se, uskoro ponovo) i koncept “živih biblioteka”. Ali ima još dosta toga i sadašnja saradnja sa SGA, kao i našim francuskim kolegama, profiliše naš portfolio prema veoma relevantnoj temi i mlađoj publici.”

U kontekstu kulturnih politika, međunarodni programski partneri SGA trude se da unesu evropske perspektive u narativ kojim uglavnom dominiraju anglo-američki akteri. U tom kontekstu, g. Bauman skreće pažnju da “gejming je svuda, i mora naći svoje mesto u agendi našeg instituta. Srbija, naša zemlja domaćin, ima veoma kreativnu, živu i uspešnu gejming scenu. U tom smisli, SGA nam pomaže da bolje razumemo ovo polje i da nas uveže sa ključnim akterima, kako bi mogli da pomognemo parrnerima iz Srbije sa specifičnom ekspertizom iz naše zemlje – u obostranom interesu.”

SGA želi dobrodošlicu jednoj od najvećih evropskih kulturnih institucija u zajednicu naših partnera, prijatelja i članova!