21.01.2021.

Finansijska i biz dev podrška koja treba tvojoj igri: sve o Raising Starts programu

Raspisan je konkurs za novi program podrške Naučno-tehnološkog parka Beograd – Raising StartsOn donosi i stručnu i finansijsku podršku za razvoj inovativnih proizvoda i usluga, bez uzimanja učešća u vlasništvu. Namenjen je bržem razvoju i boljem plasmanu na tržište projekata koji su na samom početku.

Konkurs obuhvata dve faze – timovi koji prođu proces selekcije ulaze u Fazu 1, a oni sa najboljim ocenama u Fazu 2, koja podrazumeva intenzivne trening, obuke, rad sa mentorima i bespovratnu finansijsku pomoć. Prijave su otvorene do 25. januara, a sve potrebne informacije i prijavna forma nalaze se na ovom linku.

Razgovarali smo sa Nevenom Janković, koja se u NTP Beograd nalazi na poziciji Business Development Associate, o tome zašto je ovaj program pogodan baš za gejming timove i startape.

SGA: Kome je namenjen ovaj program?

Nevena Janković: Raising Starts je namenjen startap timovima (minimum 2 člana) i privrednim društvima do 2 godine starosti do trenutka otvaranja poziva. Program će podržati startape u ranim fazama razvoja koji rešavaju globalne probleme inovativnim tehnologijama. Poziv je otvoren za većinu industrija, uključujući i gejming. Lista industrija koje su isključene iz podrške (proizvodnja i prodaja oružja i municije, alkoholnih napitaka, kazina, kocka i sl.) je navedena u Vodiču Programa koji takođe sadrži detaljniji opis uslova za učešće i kriterijume za izbor startapa u Program.

SGA: Da li je neophodno imati prijavljenu kompaniju da bi se apliciralo?

Nevena: Nije neophodno da startap ima registrovanu kompaniju da bi se prijavio za učešće. Startapi koji uspešno prodju Fazu 1 i budu izabrani za Fazu 2 u kojoj će, pored dodatne stručne podrške, dobiti i finansijsku podršku do 15,000 CHF, biće u obavezi da registruju društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.) na početku Faze 2. Dakle, u trenutku kada timovi budu sigurni da su dobili podršku preuzeće rizik i formalnog otpočinjanja biznisa i svega onoga što to sa sobom nosi.

SGA: Na raspolaganju je novčana podrška, ali i ona stručna. Koje oblasti će biti pokrivene kroz mentorstvo?

Nevena Janković: Kroz niz radionica i obuka, startapi će naučiti kako da od svoje ideje naprave uspešan biznis – kako da validiraju svoj poslovni model, kako da odrede ciljnu grupu i na koji način da joj priđu, kako da naprave finansijsku sliku svog startapa, kreiraju “go to market” strategiju i pripreme se za pristup investicionim fondovima, dok će im kroz mentorski program biti dodeljeni mentori u skladu sa specifičnim potrebama svakog startapa i industrijama kojim pripadaju. Na taj način će startapi imati pristup jednoj velikoj bazi domaćeg i inostranog znanja i iskustva koja će znatno ubrzati njihov razvoj i omogućiti im brži izlazak na tržište. Sve ovo su stvari koje su i tek kako potrebne gejming timovima.

SGA: Na šta timovi mogu da utroše novčanu podršku?

Nevena Janković: Novčana podrška može biti utrošena na sve ono što je direktno povezano sa samim razvojem – nabavka potrebnih licenci, opreme, istraživanje tržišta, plate. Celokupni pregled troškova koji su podobni za finansiranje se nalazi ovde. Cilj je da se kroz ovakav vid finansijske podrške startapima omogući da dodju do svog prvog prototipa/MVP-a i da validiraju svoju biznis ideju, čime će se stvoriti preduslovi za dalji rast i pristup investicijama. Od startap timova očekujemo da posvećeno rade na svom razvoju i da iskoriste svaku priliku koja im se pruža.

SGA: Zašto smatrate da je na ovaj način potrebno podržati gejming startape u Srbiji?

Nevena Janković: U mladoj industriji, kao što je gejming, više je nego potrebna podrška koja će kreativnim ljudima omogućiti neophodno znanje i veštine za pretvaranje neverovatnih ideja u uspešne biznise. Skaliranje ideja na globalnom nivou kroz ovaj Program podržaće širok pool eksperata – entuzijasta koji su već prošli preduzetnički put i inspirisani su da vrate zajednici na ovaj način. Pioniri gejming industrije u našoj zemlji pokazali su da postoji veliki potencijal i da se kod nas rađaju svetska gejming rešenja, a sigurni smo da će, uz adekvatnu podršku, naš ekosistem tek iznedriti startape koji će oblikovati ovu industriju.

Prijave su otvorene do 25. januara, a sve potrebne informacije i prijavna forma nalaze se na ovom linku.