26.08.2021.

CGA istražuje metasvetove i supermoći game dev softvera na predstojećem događaju u Novom Sadu

Platforma CGA Belgrade nedavno je najavila privremeno “izmeštanje” u Novi Sad povodom jednog zanimljivog događaja. U pitanju je CGA Novi Sad: Enter the MetaClub, hibridni događaj u okviru Kaleidoskopa kulture koji će se održati od 2. do 5. septembra 2021. Na njemu će se predstaviti izuzetni digitalni artisti, istaknuti umetnici novih medija, a deo pažnje usmeriće se i na edukativne inicijative vezane za softver Unreal Engine.

Fokus novosadskog izdanja CGA konferencije stavljen je na umetnički program koji je osmislila višestruko nagrađivana kustoskinja, dr Maja Ćirić i predstavlja radove Tanje Vujinović i Andreasa Wannerstedta. Ovi umetnici svoje radove izvode u softverima koji su odavno zastupljeni u industriji video igara kao što su Unity, Cinema 4 i Arnold renderer, te ne sumnjamo da će domaćoj publici biti zanimljivo da vide kako nezavisni umetnici koriste mogućnosti ovih alata – i to na potpuno drugačije načine.

Wannerstedove hipnotišuće animacije imaju veliku komercijalnu vrednost, prodaju se kao NFTs i među njegovim klijentima nalaze se brojni svetski poznati brendovi. Sa druge strane, Tanja Vujinović u Unity-ju stvara čudnovate metasvetove, što znači da njeni interaktovni radovi kontinuirano “žive” i mogu se posetiti putem virtuelnih igara Sansar i VR Chat.

U petak, 3. septembra, Sava Živković će novosadskoj publici uživo predstaviti svoj novi animirani film i secirati kompletan kreativni proces njegovog nastanka. Živković je gejming zajednici inače dobro poznat kao iskusni CG artista koji u Axis Studios radi na trejlerima za izuzetne AAA naslove poput Gears of War 5 i Outriders.

Subota, 4. septembar, posvećena je panel diskusijama u okviru programske celine CGAcademy koje su, svaka na svoj način, posvećene softveru Unreal Engine. Za početak, tu je panel sa učesnicima specijalizovanog kursa Train the Trainers  koji je Crater Training Centar realizovao pomoću megagranta kompanije Epic Games, a uz podršku novosadskog 3Laterala. U pitanju je edukacija univerzitetskih profesora koji su u radu usmereni ka kompjuterskoj grafici i obrazovanje u oblasti video igara.

Drugi panel tog dana održaće se online i na njemu će učestvovati organizatori i učesnici edukativnog programa Summer of Unreal, kao i profesionalni animatori i specijalisti za Unreal Engine. Moderator je Mark Flanagan, education partner iz Epic Games, a učestvuju Andrew Brassington sa britanskog koledža Escape Studios, Tom Box, suosnivač čuvenog  Blue Zoo Animation studija i Draško Ivezić ispred hrvatskog Adriatic Animation.

Činjenica je da veliki deo CG zajednice i predstavnika kreativne industrije dolazi iz Novog Sada. CGA kolektiv je stoga tražio način da ovom delu zajednice kaže veliko hvala na dosadašnjoj podršci, te je saradnja sa Fondacijom “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” bila logičan korak.

Budući da je događaj koncipiran kao hibridni, izložbe i deo predavanja će moći fizički da se posete u Novom Sadu, a program će u celosti moći da se prati online na sajtu CGA Belgrade ili putem CGA YouTube kanala. Registracija na događaj je obavezna, posebno za one koji žele fizički da prisustvuju događaju, budući da će broj posetilaca u objaktu biti ograničen shodno zdravstvenim propisima. Učešće na svim programima je besplatno.

Kompletan program možete naći OVDE.

(Naslovni vizual: Layers by Andreas Wannerstedt, 2021)