25.06.2020.

Besplatan pitch deck review

Posledice COVID-19 pandemije osećamo u različitim sferama života. Ove promene uticale su i na sve aspekte industrije video igara, od toga kako i koliko se igraju, do toga kako se razvijaju i kako se finansiraju. Činjenica da su igre bile jedan od najprivlačnijih izvora razonode tokom karantina, te da je celokupna industrija video igara zabeležila neverovatan rast u aprilu i maju, treba da služi kao motivacija svima koji se bave proizvodnjom igara.

S druge strane, pandemija je uzrokovala otkazivanje gotovo svih međunarodnih konferencija. Novonastala situacija predstavila je veliki izazov za kreatore igara, koji su u potrazi za finansiranjem sopstvenih projekata. U nezavidnoj poziciji su i izdavači, koji smatraju da  nemogućnost direktnog upoznavanja dve strane u cilju bolje i jasnije komunikacije o projektu može znatno da uspori proces odlučivanja o finansiranju. Networking na konferencijama više ne postoji. Mnogi organizatori su svoje događaje preselili u digitalno okruženje kroz vebinare i onlajn događaje. Utisak je mnogih da su time obe strane na gubitku, i da je pred nama period adaptacije na nove okolnosti.

Pri predstavljanju prototipa ili ideje za igru u digitalnom okruženju, komunikaciona taktika se dramatično menja u odnosu na uobičajeno pičovanje na konferencijama u opuštenoj atmosferi hotelskih lobija San Franciska, Kelna, Malmea, Dubrovnika i drugih gradova. Uz dobru igru i malo šarma, prilike su se stvarale i otvarale. Danas, ukoliko pičujete igru onlajn, pored same igre, pitch deck je vaš najjači adut. On za cilj ima da na jasan i precizan način artikuliše ideju igre, pozicionira je na tržištu, i da u par minuta zainteresuje drugu stranu.

S obzirom na to da letnji period predstavlja pravu priliku za pripremu za predstojeću seriju onlajn konferencija (za informacije o njima posetite SGA kalendar događaja), naš član GameBiz Consulting želi da pomogne indie developerima u tome. Njihov iskusan biz dev tim nudi besplatne savete za kreiranje kvalitetnih dekova preko njihovog sajta. Takođe, svi zainteresovani članovi SGA imaće priliku da zakažu poziv sa GameBiz-om i da popričaju o raznima aspektima pičovanja, strategijama i trikovima.

Više o kompaniji GameBiz Consulting možete saznati na njihovom zvaničnom sajtu.