08.11.2022.

A MAZE. & Playing Narratives – otvaranje pop-up izložbe arthouse video igara – 16. novembra!

U okviru ovogodišnjeg program Playing Narratives, koji zajednički organizuju Goethe-Institut, Francuski institut u Srbiji i SGA, od 16. do 25. novembra biće predstavljena jedinstvena izložba festivala A MAZE. iz Berlina, sa desetak video igara autora iz celog sveta, koje igrači najčešće mogu isprobati u galerijskim prostorima ili na festivalima - takozvane “arthouse games”

Pozivamo vas na otvaranje specijalne pop-up izložbe Playing Narratives x A MAZE. u sredu, 16. novembra u 19h u galeriji Grafički kolektiv.

A MAZE. / Berlin je međunarodni festival koji se fokusira na umetničke igre, kulturu igara i “razigranih” (playfull) medija a izložba je jedinstvena prilika za mlade kreatore igara i najširu publiku da upoznaju jednu novu dimenziju video igara, koja nije okrenuta komercijalnom uspehu već istraživanju granica kreativnosti i samog medija.

Među umetnicima koji će izlagati svoje interaktivne radove u Beogradu su Goblin Rage, Fantasia Malware, Arte Interactif (Florian Veltman & Baptiste Portefaix), Albert Birney & Gabriel Koenig, The Bone Borthers, Faezeh Khomeyrani, Robin Baumgarten, Flat Head Studio, Tatiana Vilela Dos Santos and Flan Falacci, koji dolaze iz Francuske, Nemačke, Danske, SAD, Holandije, Švedske, i Južne Afrike. 

Pored same izložbe koja će biti postavljena na dva sprata galerije Grafički kolektiv, biće upriličeno i nekoliko pratećih događaja, uz gostovanje autora i kustosa. Detaljan program pogledajte ovde.

Kao i prethodne godine, program je podržan od strane Francusko-nemačkog kulturnog fonda, koji je osnovan 2003. godine povodom 40. godišnjice Jelisejskog sporazuma. Generalni pokrovitelj je Unreal Engine (odnosno kompanije Epic Games i 3Lateral), dok je istaknuti sponzor kompanija Ubisoft Belgrade. U realizaciju se ove godine uključila i niška kompanija Webelinx Games kao sponzor, dok će dodatnu podršku u realizaciji pružiti i Francuski i Goethe instituti iz celog regiona. Samu izložbu podržao je i superklaster Creative Tech Serbia, uz podršku USAID Srbija i ICT Hub Beograd (kroz projekat Srbija Inovira)