Godišnji izveštaj

Bez relevantnih podataka nemoguće je pratiti rast i razvoj sektora. Zato smo odlučili da još od samog osnivanja asocijacije pokrenemo izradu godišnjeg izveštaja o stanju gejming industrije u Srbiji. Na osnovu detaljnog upitnika koji popunjavaju naši članovi, svake godine dolazimo do aktuelnih informacija i relevantnih statistika koje mapiraju razvoj našeg ekosistema. Izuzetno nam je drago što vidimo stabilan rast iz godine u godinu, i što smo u prilici da pratimo trendove na bazi relevantnih podataka.

2020

Ovaj izveštaj smo, pored redovnih informacija o stanju u industriji, portfoliju naših članova i njihovih projekata, kao i informacija o obrazovanju, obogatili informacijama o nekim od najvećih projekata i programa koje smo uveli. Kako smo izgradili našu Discord zajednicu, pokrenuli međunarodni program Playing Narratives i serijal Shift 2 Games. Značajan deo posvetili smo pričama o velikim uspesima malih timova. Takođe, po prvi put smo uporedo prikazali razvoj ekosistema u protekle četiri godine.

2019

Drugi SGA izveštaj o stanju u gejming industriji Srbije obeležen je pričom o dolasku velikih igrača na lokalnu scenu. Nekoliko značajnih akvizicija prodrmalo je tržište i dokazalo da je potražnja za našim talentima opravdana. Izveštaj je pokazao veliki rast industrije u nekoliko kategorija, ali ono što nas je najviše obradovalo je jak skok u broju zaposlenih i novim otvorenim pozicijama. Možete pročitati i preko 10 ekspertskih članaka vodećih stručnjaka, kao i listu obrazovnih institucija koje trenutno nude obrazovanje iz oblasti gejminga.

2018

Naš prvi izveštaj o srpskoj gejming industriji bio je prvi projekat ovakvog tipa na našim prostorima, i prvo sveobuhvatno istraživanje o našem rastućem gejming ekosistemu. Želeli smo predstavimo publikaciju koja će svim relevantnim učesnicima industrije, stejkholderima i donosiocima odluka jasno prikazati gde se ekosistem trenutno nalazi – i koliki mu je potencijal. Pored statistika, uključili smo informacije o svim našim članovima, događajima, obrazovanju, kao i razloge zašto je Srbija pravo mesto za ulaganje u gejming startape.