Kursevi u Onyx akademiji — odlična prilika za buduće 3D artiste

Tatjana Ristić,
Content Creator, SGA
02.07.2024.
Ako je 3D vaša stvar i već ste se bavili njime, postoji velika šansa da proširite svoje znanje i steknete praktično iskustvo. Međunarodna Onyx akademija će ove jeseni organizovati dva kursa!

Sa besplatnim školarinom, praktično obrazovanje u 3D-u postalo je pristupačnije sa Onyx Academy, timom veterana iz industrije koji su napravili nastavni plan i program koji sadrže isprobane i testirane tehnike mentorstva sa visokom stopom uspešnosti u budućem zaposlenju.

Jesenje-prolećni semestar počinje 1. novembra i traje 22 nedelje. Prijave se otvaraju ovde 1. oktobra i zatvaraju 20. Možete se prijaviti za kurs za environment ili prop-ove, a sve što treba da uradite jeste da pošaljete osnovni portfolio, koji prikazuje vaše veštine u modelovanju, UV-u i teksturisanju.

Čitati o kursevima na sajtu Akademije je jedna stvar, dok bi vam moglo biti značajnije da čujete  iz prve ruke nekog od njihovih studenata. Zbog toga smo razgovarali sa Teodorom Kodauom (Teodor Codau), koji je nedavno završio kurs rekvizita, a još nedavnije počeo da radi u Onyx studiju!

SGA: Šta je bilo potrebno za prijavu na kurs?

Teodor: Trebale su vam neke osnovne veštine i znanja u 3D modelovanju, optimizaciji igara (za koju nisam bio dobro pripremljen, ali sam mnogo naučio) i teksturisanju. Neophodno je imati portfolio koji prikazuje vaš rad. Ne mora da bude super napredan, ali određeno iskustvo i dobro rukovanje osnovama će pomoći da se istakne vaša prijava.

SGA: Kako su ti nastavni plan i program u Onyx akademiji pomogli da razviješ svoje veštine u 3D modelovanju, teksturisanju i renderovanju? Koje su bile najkorisnije stvari koje si naučio? 

Teodor: Osim toga što sam učvrstio svoj workflow, bilo je mnogo tehničkih detalja koje nisam bio siguran kako da pravilno koristim ili primenim. Ali najznačajnija stvar za mene je bilo to kako da planiram projekat od početka do kraja. Od prikupljanja referentnih slika do toga kako da prikažem model da bih ispričao priču koju sam želeo.

U teksturisanju sam stvarno shvatio neke stvari. Naučio sam kako da uzmem jednostavan model i ispričam priču kroz njega, da prikažem istrošenost, preuveličam određene detalje i obratim pažnju na to kako se različiti materijali menjaju tokom vremena ili upotrebe. Smatram da je ovo veoma važno jer na kraju dodaje mnogo vrednosti konačnom modelu.

SGA: Koje tehnologije ili alate si najviše upoznao kao rezultat obuke? Da li si imao priliku da svoja nova znanja primeniš u praksi nakon što si završio kurs?

Teodor: Tokom svog boravka na Onyx akademiji radio sam sa raznim alatima za svaki projekat. Deluje mi kao da sam postigao stabilan napredak u svim oblastima, ali u teksturisanju sam zaista uložio najviše truda. Mnogo sam se fokusirao na razvoj ovih veština i tu sam video najznačajnije poboljšanje. Pored toga, naučio sam novi workflow koji uključuje CAD softver, koji je unapredio moje kreiranje hard surface modela. Ovaj novi pipeline mi omogućava da efikasnije pravim modele i brzo ih pretvaram u high-poly i low-poly verzije.

Otkako sam završio kurs, primenjujem ono što sam naučio na ličnim projektima. Trenutno radim na njima da bih ih dodao u svoj portfolio. Uzbudljivo je videti kako veštine koje sam stekao na Akademiji oživljavaju u mom novom radu! I sa ponosom mogu da kažem da sam pre nedelju dana počeo da radim u Onyx studiju!

 

Osim što su sadržaj i način na koji je kurs prezentovan bili vrhunski, sam format kursa je za mene bio odličan. Imali smo 2-4 sata časova ujutru, nakon čega je usledilo još 4-6 sati vežbanja popodne, što je činilo da radni dan bude od 9 do 5, od ponedeljka do petka.

SGA: Možeš li detaljno da objasniš jedan od projekata koje si završio tokom kursa i kako si mu pristupio?

Teodor: M18 Pover Drill je bio završni projekat na kojem sam radio tokom Akademije, gde je glavni fokus bio na pričanju priča i teksturisanju. Razbiću proces u nekoliko koraka. 

Modelovanje u Fusion-u 360: Na prvi pogled, Fusion 360 može izgledati komplikovano, ali brzo ćete shvatiti da nudi veliku slobodu za hard surface modelovanje. Napravio sam model u stvarnim dimenzijama, pomno prateći realni električni alat koji sam koristio kao referencu. Na ovim slikama model je u završnoj blockout fazi. Sledeći korak je bio da ga prebacim u ZBrush, gde sam radio na high-poly verziji.

High-Poly u ZBrush-u: U ZBrush-u sam iskoristio njegovu moć da kreiram high-poly model. Počeo sam tako što sam koristio Dynamesh i nanosio maske na različite oblasti kako bih mogao odvojeno da radim na njima i da ih preciziram. Ovaj proces pomaže da se poliraju i izoštre ivice celog objekta, što rezultira čistim i uglađenim high-poly modelom.

Čišćenje i priprema modela: Sledeći korak je bio čišćenje modela. Koristio sam Moi3D da konvertujem geometriju iz Fusion-a 360 u čistu verziju sa niskim brojem polimera koja je upotrebljiva. Nakon što sam dobio čist low-poly model, unwrap-ovao sam ga i pripremio high-poly (HP) i low-poly (LP) verziju za bake-ovanje.

Bake-ovanje: Bake-ovanje je proces u kojem uzimamo detaljne informacije iz HP modela i prenosimo ih u datoteku teksture koja se obmotava oko LP modela. Ovaj korak pomaže da se očuva detaljan izgled HP modela, dok se istovremeno održavaju efikasnost i performanse LP modela.

Teksturisanje: Kada sam postigao dobro i čisto bake-ovanje, prešao sam na završni deo — teksturisanje. Moj cilj je bio da pažljivo pratim referentne slike, posebno se fokusirajući na repliciranje istog nivoa habanja kao na fotografijama. Glavna stvar je bila ispričati priču koja stoji iza alata, pokazujući vek trajanja i vrstu okruženja u kojem je korišćen. Ovo je pomoglo da se otkriju karakter i istorija bušilice M18, čineći da ona izgleda realistično i istinito svojoj pozadinskoj priči.

Ovaj proces ne samo da mi je pomogao da poboljšam veštine modelovanja, već je i unapredio i moje razumevanje celog workflow-a, od početnog blockout-a do pripreme za teksturisanje i renderovanje.

Kada je reč o feedback-u, on je bio konstantan, ali ređi u oblastima u kojima sam već znao šta radim, zahvaljujući onome što sam naučio iz prethodnih projekata. Dolazak do ove tačke ne bi, naravno, bio moguć bez podrške instruktora. On je bio neverovatno ohrabrujući, uvek me je vodio u pravom smeru dok sam poboljšavao tehniku i kvalitet rada.

Osim toga što sam učvrstio svoj workflow, bilo je mnogo tehničkih detalja koje nisam bio siguran kako da pravilno koristim ili primenim. Ali najznačajnija stvar za mene je bilo to kako da planiram projekat od početka do kraja.

SGA: Da li je postojao instruktor na Onyx akademiji koji je značajno uticao na tvoj karijerni put?

Teodor: Definitivno je pohađanje kursa na Onyx akademiji za mene bila velika prekretnica. Oduvek sam se zanimao za video-igre, naučnu fantastiku i fantaziju, a gejm dev mi se činio kao savršeni karijerni put. Kurs mi je zaista pomogao da ga učvrstim. Havijer Benitez (Javier Benitez) je bio naš instruktor i bio je neverovatan. On nas je vodio kroz ceo proces. Ono što se kod Havijera izdvaja jeste njegov stil podučavanja. Nije nam samo davao odgovore – naučio nas je kako da kritički razmišljamo i samostalno rešavamo probleme. Bilo je to upravo ono što mi je trebalo da prevaziđem izazove sa kojima sam se ranije borio. Umesto da samo kopiramo ono što je radio na času, naučili smo da smislimo osopstvena rešenja, što je osnažilo i podstaklo moje samopouzdanje.

SGA: Da li je činjenica da je kurs održan na daljinu bila dobra ili ne? Koliko je vremena zahtevao kurs?

Teodor: Činjenica da je kurs na daljinu je definitivno veliki plus, jer omogućava svima da se pridruže, bez obzira gde se nalaze, pa čak i ako su u malo drugačijoj vremenskoj zoni. Osim što su sadržaj i način na koji je kurs prezentovan bili vrhunski, sam format kursa je za mene bio odličan. Imali smo 2-4 sata časova ujutru, nakon čega je usledilo još 4-6 sati vežbanja popodne, što je činilo da radni dan bude od 9 do 5, od ponedeljka do petka. Ovo mi je bilo važno jer mi je pomoglo da uđem u rutinu i povećalo moju produktivnost. Osećao sam se kao da imam redovan posao, tako da sam mogao da se bolje fokusiram i maksimalno iskoristim tih 8 sati svakog dana.

SGA: Kako te je Onyx akademija pripremila za profesionalni svet?

Teodor: Prvo bih želeo da pomenem kako se odvijala nastava. U početku smo dobijali uputstva korak po korak, koja su potom postepeno prešla na podsticanje donošenja sopstvenih odluka. Od nas je traženo da pitamo za feedback samo kada nam je zaista bio potreban. Ovaj pristup mi je pomogao da izgradim poverenje u sebe i svoje veštine.

Još jedan sjajan aspekt kursa bio je rad u timu. Ovo ne samo da je poboljšalo moje veštine timskog rada, već je i unapredilo moju sposobnost da komuniciram i dajem feedback unutar grupe. Saradnja sa drugima je bila veliki plus jer nam je pomogla da naučimo kako da efikasno radimo zajedno i da podstaknemo međusobni napredak. Sada, sa ovim iskustvima, uveren sam da ću se dobro prilagoditi svakom poslu.

SGA: Šta bi savetovao drugim 3D artistima koji možda još uvek ne bi da ubace prst u vodu?

Teodor: Počnite sa malim i jednostavnim projektima — nemojte se opterećivati pokušavajući da napravite složene scene od samog početka. I tražite feedback! Upravo tako počinje naš kurs — sa lakšim predmetima, da bismo se osećali dobro i upoznali jedni druge. Takođe, mnogo smo razgovarali tokom ovog vremena, da bismo podelili feedback i pomogli jedni drugima da se poboljšamo. Ovo je savet koji sam davao, zajedno sa svim informacijama o Onyx akademiji, ljudima koji su mi se obratili nakon što sam objavio svoje projekte. Obradovala me je činjenica da je sve što sam napravio za ovo vreme primećeno i cenjeno.

SGA: Hvala puno na intervjuu, Teodore!

Teodor: Hvala vama puno na prilici! Zaista sam uživao!

Ostale Teodorove projekte napravljene tokom kursa možete pogledati na njegovom Artstation profilu. Ako vas je njegovo iskustvo inspirisalo da se prijavite, obeležite 1. oktobar u svom kalendaru!