Iz advertajzinga i filma u svet gejminga – upoznajte Digital Asset Tailors!

Ivan Vasiljević,
Osnivač i partner, Digital Asset Tailors
10.11.2022.
Prelazak različitih timova i profesionalaca iz drugih srodnih industrija u gejming nije više novina, ali se i dalje ne dešava prečesto. Zato smo rešili da razgovaramo sa Ivanom Vasiljevićem, osnivačem studija Digital Asset Tailors, koji je CEO tima i navigirao je njihov pivot u gejming. 

Tim je je krenuo sa idejom da se nađe drugim većim studijima u oblasti izrade asset-a, ali vremenom se razvio u “full post production facility” primarno u oblasti premijum advertajzinga, onda i filma i – od nedavno – gejming sinematika.

Biće da im dobro ide, jer je ovaj osmočlani tim iz Beograda nedavno osvojio nagradu za jedan od sinematika na kojima su radili. Pročitajte kako je izgledalo to iskustvo, koje alate koriste i kako im deluje gejming industrija za sada.

SGA: Zašto ste odlučili da se okrenete i ka radu sa klijentima iz gejming industrije?

Ivan: Zapravo su se naši klijenti okrenuli radu sa klijentima iz gejming industrije tako da se to odmah reflektovalo na dodatni tip projekata na kojima i mi radimo. Naravno da i sami levitiramo ka tome i to je ongoing proces za nas još uvek. 

Razlog je pozitivnije iskustvo u odnosu na tradicionalni marketing pristup na advertizing projektima na kojima radimo. Što direktnija veza između gejming kuće i 3D vendora to je lakša i bolja komunikacija. Postoji direktna komunikacija između problema koji iznosi gejming kuća i rešenja problema, koje nudi 3D vendor, u ovom slučaju mi. To je slučaj i u advertajzingu ali u gejmingu su nekako i rokovi fleksibilniji, ne ide na TV, nema termin “zakucan u kamenu” toliko, što često moze da otvori prostor da se sadržaj uradi kvalitetnije. 

Dodao bih još i da je gejming već 3D struka po sebi tako da velika doza razumevanja postoji od starta, što je super.

SGA: Šta vam je bio prvi projekat na ovom polju i kakvi su prvobitni utisci iz te saradnje?

Prvi pravi projekat na kom smo imali sreće da radimo je bio Cricket Manager, kroz naše prijatelje iz Woodblocka koji su imali direktnu vezu sa klijentima, tako da smo tada prvi put osetili direktan klijent – studio odnos i moram reći da nam se svidelo iskustvo. 

Baš ovde smo imali slučaj da je vlasnik kompanije zapravo bio totalni 3D geek koji je kapirao kompletan proces. Komentari koji su dolazili od njega su bili kao VFX supervisor komentari nekoga iz studija, što je neverovatno. Mnogo jednostavnije za interpretaciju i čuva tonu vremena u procesu.

 

SGA: Sada je za vama još jedna zanimljiva saradnja, koja se čak završila i prestižnom nagradom. Za početak – o kojoj igri je reč?

U pitanju je NARAKA: BLADEPOINT – multiplayer akciona/avanturisticka igra koju je razvio 24 Entertainment a izdao NetEase Montreal. Battle royale tip video igre, gde se 60 igraca se bore dok ne preostane samo jedan.

SGA: Sa kojim studiom ste sarađivali na ovome?

Ivan: Naš dugogodišnji kijent Sehsucht iz Hamburga je imao priliku da radi na trejleru za internacionalni e-sports turnir. Bili smo jako uzbuđeni kad su se okrenuli ka nama da im pomognemo oko izrade aseta.

SGA: Deo DAT tima je bio zadužen za asete iz trejlera. Koje role su radile na ovome i koje alate su koristili?

Ivan: Naš pool aset artista je radio na ovome. U studiju gledamo da ljude edukujemo tako da imaju multi-role znanje suprotno nekoj podeli kao što je to u većim studijima na modeling, texturing, shading artiste. Kod nas je to jedna rola, asset artist. Obzirom da smo mali studio mislimo da je to bitno i mislimo da je to takođe dobro za razvoj jednog artista od junior do senior nivoa. Što se tiče alata na ovom projektu smo koristili Maya, Zbrush i Arnold render.

SGA: Zanimljivo je da je trejler završio na jednoj dodeli nagrada? O čemu se radi i koju tačno nagradu je dobio projekat?

Ivan: U pitanju je SHOTS awards, bronzana nagrada za 3D animation za Asia Pacific region. SHOTS Creative je renomiran brend u svetu kreative već dugo vremena, kao online magazin i kao takmičenje za kreativne radove u raznim oblastima, advertizing, VFX, 3D animation i to na tri različita regiona: Amerika, Asia-Pacific i Evropa-Afrika-Bliski Istok.

SGA: Sve češće se priča o zamagljivanju linije između industrija koje koriste slične alate. Film, TV, advertajzing, gejming… S obzirom na usložnjavanje projekata i sve veća očekivanja krajnjih korisnika, kako biste vi voleli dodatno da doprinesete ovome?

Ivan: Da, dosta se blendaju stvari ovih dana, svedočimo tome i to na razne načine. Voleo bih da DAT bude neko ko neće kompromitovati kvalitet zarad nekih drugih stvari, masivne proizvodnje web3 aplikativnog sadrzaja ili slično.

SGA: Gde su još advertajzing i gejming komplementarni?

Ivan: Ako pričamo iz naše perspektive izrade kontenta, to je isto, da li je reklama za mobilni telefon, automobil, prašak za ves (ne d’o Bog) ili trejler za neku igru. Vidim da se sada javljaju neke nove gejming orijentisane agancije ili produkcije, da to ne ide kroz tradicionalne agencije toliko i voleo bih da je moje opažanje tačno pošto ima dosta manjkavosti u tradicionalnom marketingu i načinu na koji funkcioniše i nekada melje kontent kreatore. U gejmingu je to dosta bolje, to je makar naše iskustvo.

SGA: I za kraj – kakvi su vam prvi utisci o gejming industriji kod nas?

SUPER! Bili smo skoro na jednom SGA događaju (SGA Assemble) i pozitivno sam iznenađen scenom, veličinom zajednice i strukturnom organizacijom SGA. Imate zanimljive programe, Shift2Games mi je posebno zapao za oko 🙂

Voleo bih da se gejming kreatori okreću domaćim studijima kada imaju potrebe za sadržajem, launch trejlerima i slično a ne da sa prvim milionom odu u The Mill. 🙂