Gejming zajednica ponovo na jednom mestu – drugi SGA Assemble

SGA,
tim
20.09.2022.
Godišnje neformalno okupljanje SGA zajednice (članova, partnera i prijatelja), kojim tradicionalno obeležavamo početak nove programske sezone, ove godine je održano po drugi put, a posetilo ga je preko 300 gostiju iz čitavog gejming ekosistema.

Ovogodišnji skup je bio od posebnog značaja upravo zato što je bilo toliko toga novog što je trebalo predstaviti: sa jedne strane, brojne aktivnosti koje su iza nas, ali i još veći broj planova za narednih godinu dana. 

Domaćin skupa ponovo je bila kompanija Playstudios Europe, jedan od istaknutih članova SGA i trenutno najbrže rastuća gejming kompanija na srpskom tržištu. I oni su imali čime da se pohvale, a to su nove poslovne prostorije u zgradi Beograđanke. Za potrebe našeg druženja, idealan je bio šesti sprat, sa prostranom terasom i odličnim pogledom na čitav centar prestonice. 

Dok smo se komešali uz nezaobilaznu muzičku selekciju GTA radio stanica, na ekranima smo vrteli najnovije trejlere za igre SGA članova, kao i videe sa naših brojnih programa održanih tokom poslednjih 12 meseci, a atmosferu su dodatno zagrevali pivara Dogma, vinarija Todorović i Kultura Bar. 

Za potrebe “formalnog” dela programa iskoristili smo odlično opremljenu salu za događaje u sklopu Playstudios-a, koju su do poslednjeg mesta popunili svi naši gosti, i još jednom pokazali da ih istinski zanima ono što se dešava u domaćoj gejming zajednici. Prisutnima su se kratko obratili Nikola Mitić, generalni menadžer Playstudios Europe i Marija Ilić, predsednica upravnog odbora SGA. 

Marija je istakla ogroman rast kroz koji je prošla SGA tokom poslednje godine, što je možda na najbolji način oslikala predstavljanjem našeg tima. Nove kolege koje su nam se pridružile neposredno pre leta su Isidora Veljković na poziciji projektne kooridnatorke i Nenad Jovanovski kao projektni menadžer. Zajedno sa Mašom Đurić (social media i comms menadžerkom), Reljom Bobićem (programski direktor) i Kristinom Janković Obućinom (izvršna menadžerka) ovo je sada petočlana ekipa izvršnog tima SGA koja će biti zadužena za sve naše aktivnosti.

Relja i Kristina su kroz kratku prezentaciju ponudili pregled svega onog najbitnijeg što se već desilo od početka godine, ali što je još važnije, svega što nas očekuje u narednom periodu. 

Ono što je oduševilo prisutne je bila i jedna specijalna premijera. Pre tačno godinu dana, na ovom istom događaju, bio je predstavljen sasvim novi sajt SGA, koji je tokom protekle godine prerastao u svojevrstan portal za sve ono što je vezano za proizvodnju  video igara u Srbiji, ali i šire. Ove godine, objavili smo jednu sasvim novu stranicu u okviru sajta, a imajući u vidu reakcije prisutnih, a tokom narednih dana i medija širom zemlje – stranice koja je nedostajala i na koju se čekalo. Na sajtu SGA sada možete pogledati i pretraživati skoro sve igre koje su objavile domaće kompanije! Trenutno ih ima preko 160, a baza se svakodnevno dopunjava. Zaista veliki korak za popularizaciju domaćih igara koje su, podsećamo, tokom 2021. godine preuzete i kupljene preko 370 miliona puta!

Pored brojnih drugih informacija i najava programa, akcenat je bio i na centralnom projektu do narednog leta – pilot superklaster Creative Tech Serbia, i aktivnostima koje će biti realizovane u okviru njega. U pitanju je jedan od četiri srpska superklastera koji pilotiraju svoje programe kroz projekat Srbija inovira, koji vodi ICT Hub uz podršku USAID-a. Sve ono što je planirano u okviru ove jedinstvene inicijative možete pratiti na sajtu i putem njuzletera SGA tokom narednih meseci: mentorski programi, posete međunarodnim konferencijama, uvezivanje sa akademskim institucijama, događaji, akademije posvećene produkciji, mekim veštinama i gejmifikaciji, izložbe, novi i stari konferencijski programi, zagovaračke aktivnosti i saradnja sa drugim industrijama – da pomenemo samo neke od bitnijih tačaka. 

Ipak, ni ovaj deo priče nije prošao bez makar jedne bombastične najave. Naime, imajući u vidu sve planirane aktivnosti i partnerstva koja su u toku, Upravni odbor SGA je doneo odluku da već naredne godine Srbija i SGA zvanično nastupe na najvećem evropskom sajmu i konferenciji posvećenoj razvoju igara – Gamescom u Kelnu! Što znači ne samo da ćemo imati predstavnike na ovom najvećem gejming sajmu u ovom delu sveta, već i nacionalni štand i priliku da predstavimo impresivan rast domaće industrije.

Postoji samo jedna stvar koju možemo reći na kraju ovako lepog i sadržajnog druženja, a što je i pisalo na samom kraju SGA prezentacije: 2023 – here we come!