FTW! – Dan kada smo okupili čitavu evropsku gejming industriju u Beogradu

SGA tim,
Serbian Games Association
18.05.2022.
U Beogradu je 8. aprila održana Godišnja skupština SGA, ali i prva velika međunarodna gejming konferencija For the Win! pod sloganom “Building exceptional gaming ecosystems”. Okupila je ključne aktere lokalnog i evropskog ekosistema industrije video igara, kroz niz predavanja i programa, ali i prilike za “live” umrežavanje, koji je toliko nedostajao tokom poslednje dve godine.

Pre samo nekoliko godina bilo je nezamislivo da vodeći predstavnici evropske gejming industrije budu u Beogradu i da srpska gejming industrija bude na bilo koji način relevantna u evropskim ili globalnim okvirima. Nekoliko godina kasnije, domaći ekosistem je sve ozbiljniji, a SGA je tu da, zajedno sa brojnim partnerima, stvori uslove i prilike da se ovakve razmene između naših i inostranih game developera, drugih sektora industrije i samih donosilaca odluka dešavaju što češće. 

Od kada smo osnovali Asocijaciju industrije video igara Srbije, pre četiri godine, želeli smo da uspostavimo jedan flagship događaj, koji bi domaću gejming industriju povezao sa profesionalcima i donosiocima odluka iz drugih evropskih zemalja. Ideja je bila da se ukaže na dobre prakse, kako one specifične za neke od aspekata rada u industriji, tako i one bitne za sveukupni razvoj gejming industrije i odnose kompanija, države, civilnog društva i drugih donosioca odluka.

FTW! je imao ambiciju da ponudi nešto novo na mapi evropskih konferencija, mesto susreta industrije i stakeholdera, kao i mesto razmene znanja o razvoju uspešnih gejming ekosistema.

Iako je događaj pripremljen u relativno kratkom roku, u trenutku kada su ograničenja za održavanje velikih javnih događaja tek počela da popuštaju, na poziv SGA odazvali su se brojni predstavnici industrije iz više od 10 zemalja, uključujući Finsku, Nemačku, Francusku, Švedsku, Italiju, Češku, Hrvatsku, Sloveniju ili Severnu Makedoniju. Odazvali su se i brojni partneri, kao što su ICT Hub i USAID (kroz projekat Srbija inovira), Epic Games, Playrix RS, Gamecamp, SwissEP i ambasade Finske i Švedske, kao i Google, Outfit7, Fingersoft i druge kompanije i izdavači. Pridružili su nam se i brojni članovi European Game Developers Federation.

Dan je počeo redovnim, godišnjim zasedanjem skupštine SGA, kojoj su prisustvovali predstavnici više od 60 kompanija i timova koji su u članovi SGA. Ovo je prva skupština asocijacije koja je održana uživo, i bila je odlična prilika da se članovi upoznaju sa funkcionisanjem organizacije i programskih planovima, kao i da razmene mišljenja o nekim od aktuelnih tema za domaću industriju. 

Program je nastavljen u prostoru Jugoslovenske kinoteke, modulom namenjenim organizacijama podrške i donosiocima odluka, koji je otvorio niko drugi do predsednik evropske asocijacije EGDF Hendrik Lesser, a svojim prezentacijama o tome kako su rasli neke od najjačih evropskih industrija  inspirisali su nas Thalita Malago iz italijanske asocijacije IIDEA, Olli Sinerma iz organizacije Business Finland, Per Stromback iz Swedish Games Industry i David Rabineau iz francuske asocijacije SNJV. Kompletan snimak sesije koju je inspired SGA moderirao Relja Bobić možete pogledati na linku.

Tokom čitavog dana, u manjoj sali se odvijao paralelni program namenjen developerima iz sveta mobilnih igara. Gamecamp je prepoznatljiv program koji je kompanija Google podržala kako bi doprinela razvoju mobilne gejming industrije u srednjoj i istočnoj Evropi. Pored menadžera ovog programa Mariusza Gasiewskog, predstavili su nam se i brojni predavalči iz Google-a, ali i kompanija AppsFlyer i Reality Games, ali i domaćih firmi Nordeus, Two Desperados i GameBiz Consulting

Popodnevni modul u glavnoj sali je takođe bio namenjen developerima, uz gostovanja Fingersoft, Outfit7, Fuchs+Dachs i studija Demagog. Nakon korisnih predavanja (dostupnih na našem YT kanalu) sa zaista vrednim iskustvima iz prve ruke, učesnici i posetioci imali su priliku da predahnu i prošetaju do naredne lokacije. 

 

Sasvim drugačija, skoro pa svečana atmosfera dočekala nas je u Bitef teatru, gde su za bila zakazana tri keynote predavanja, ali i premijerno predstavljanje najnovijeg godišnjeg izveštaja SGA (za 2021. godinu!). Na ovaj način, SGA je postala prva asocijacija u svetu koja je svoj izveštaj za prethodnu godinu objavila već početkom aprila. Jedan aspekt u kojem domaća industrije već prednjači u odnosu na iskusnije kolege iz ostatka Evrope, a izveštaj je predstavila izvršna menadžerka SGA Kristina Janković Obućina, koje je faktički od osnivanja asocijacije u stalnom kontaktu sa čitavom zajednicom i predstavnicima svih timova i kompanija. 

 

Ovo je bio i idealan uvod u pregled globalnih trendova u industriji koje je dao Tobias Knoke iz Google-a, na bazi istraživanja koje je kompanija sprovela sa organizacijom Newzoo. Usledio je osvrt na to kako na najbolji način svoj proces rada prilagoditi novim načinima distribucije koji je ponudila Nuša Gantar iz Outfit7, a sam kraju programa bilo je i retko pojavljivanje osnivača studija 3Lateral, danas jednog od vodećih ljudi za razvoj novih tehnologija u kompaniji Epic Games – Vladimira Mastilovića

Dobili smo zanimljive uvide u to na koji način je novosadska kompanija 3Lateral učestvovala u realizaciji nekih od najzapaženijih projekata ove godine (Matrix Awakens: An Unreal Engine 5 Experience), kao i kakvu kreativnu i tehnološku (re)voluciju možemo očekivati pod okriljem nove, pete Unreal Engine verzije. 

Preko 200 pozvanih posetilaca je ispratilo For the Win! programe tokom čitavog dana, a nakon vrhunskog keynote lineup-a, zajedno smo se uputili u klub DIM gde su inostrani gosti imali prilike da okuse atmosferu autentičnog beogradskog noćnog života i kulturnih prostora, ali i umetnika. Nastupio je bend Tapan, jedan od zapaženih beogradskih avant-tech bendova, uz DJ podršku Drugstore rezidenta kir-a. U krajnje pozitivnoj atmosferi “renderovani” su utisci koji su se nakupili tokom ovog dugog i sadržajnog dana, i negovana su stara, ali i sasvim nova poznanstva i prijateljstva.

 

Pogledajte kakva je bila atmosfera, a mi jedva čekamo sledeću godinu!